GY. I. K.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kontaktlencsét leginkább 14 év felett ajánlott használni, mivel viselése nagyfokú odafigyelést igényel. Elsősorban az aktívabb életet élőknek javasolt, olyanoknak, akik sportolnak, vagy fizikai munkát végeznek, ahol a szemüveg viselése gondot okozna. A kontaktlencse mellé mindenképpen szükség van egy szemüvegre is, hisz a szemnek pihenésre van szüksége, illetve előfordulhat, hogy átmenetileg szüneteltetnie kell a kontaktlencse viselését (szemgyulladás, fertőzés, allergia).

Egy megfelelően kiválasztott szemüveg öltözteti az embert, stílusos megjelenést kölcsönöz, viselése kevésbé problémás és költséghatékonyabb is, mint a kontaktlencse. Azoknak, akiknek nem kell egész nap szemüveget hordaniuk, például olvasószemüveg esetén, esetleg poros környezetben dolgoznak, mindenképpen a szemüveget javasoljuk.

Ez a vizsgálat típusától, a páciens panaszaitól és szemészeti eltéréseitől függ, de általában 10 perc.

Érdemes évente látásvizsgálatra mennie, hacsak nincs valamilyen szembetegsége és az orvos nem mond mást. Azért évente, mert így megtudja, hogy szüksége van-e szemüvegre vagy a megfelelő erősségűt viseli-e és több kezdődő betegség (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) gyanúja is kiderül a vizsgálat során.

Egy szemüveg átlagos kihordási ideje 2-3 év, de ezt sok minden befolyásolja, pl. a szemüvegviselő kora, az esetleges szembetegségek.

Látásvizsgálat, kontaktlencse illesztés, szemnyomás mérés, szemfenék vizsgálat, glaucoma szűrés, szürkehályog szűrés, gyulladt szem vizsgálata.

A szemszárazság korunk civilizációs betegsége, amit fiatalabb korban elsősorban életmódból fakadó tényezők okozzák, míg 40 év felett hormonális okai is lehetnek. A szemeket borító vékony könnyréteg feladata a nedvesség fenntartásán kívül a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátásának biztosítása is, valamint a bekerülő idegentestek eltávolítása. Számítógép, vagy tv előtt ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szemszárazsághoz vezet.  A túl száraz szobalevegő, a dohányfüst, a légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő) szedése és a kontaktlencse-használat egyaránt hozzájárulhat a tünetek fiatalabb korban történő jelentkezéséhez. A szemszárazságon sokat javíthatunk megfelelő folyadékbevitellel, speciális műkönnyel, párás levegővel.

Sajnos a látásromlás időskorban egy természetes folyamat, de részben tehetünk ellene! Kellő odafigyeléssel a betegségek kialakulása megelőzhető, súlyosbodása lassítható. Rendszeres végezzünk szemtornát és fogyasszunk olyan ételeket, amelyek tartalmazzák a szem működéséhez fontos ásványi anyagokat és vitaminokat. Ilyen fontos anyag például az A-, C-,B-, E- és D-vitamin, a cink, az Omega-3 zsírsavak, a szelén vagy a zöld leveles zöldségekben található lutein és zeaxantin. 40 év felett pedig mindenképpen érdemes rendszeresen látásvizsgálatra járni. Természetesen az időskori látásromlást különböző műtéti beavatkozásokkal is javíthatjuk.

Elképzelhető, hogy az agynak időre van szüksége, hogy megszokja az új korrekciót. Az is előfordulhat, hogy állítani kell a szemüvegen, ez a multifokális lencsékre különösen igaz, mivel ezen lencsék három szemüveget helyettesítenek így beállításuk, megszokásuk is több időbe telik.

A szürkehályog szinte már népbetegségnek számít, alapvetően egy időskori kórkép, amely homályos látást okoz. Kialakulásának pontos oka még nem ismert. A homályos látást a szemlencse anyagának elváltozása, elsötétülése okozza, ami egy egyszerű műtéti beavatkozással eltávolítható.

 

A zöldhályog, azaz glaukóma a szemben megnövekedő nyomástól alakul ki. A glaukóma következménye is látásromlással jár, sőt akár vaksághoz is vezethet. A zöldhályogot csak bizonyos esetben műtik, sajnos jelenleg gyógyíthatatlan betegség. Amennyiben bekövetkezik visszafordíthatatlan látásromlás, látótér beszűkülés alakulhat ki, ami csak akkor állítható meg, ha időben felismerésre és kezelésre kerül. Az esetek majdnem 90 százalékában lappangva, tünetmentesen alakul ki, s nem felismerhető. A zöldhályog, a szürkehályognál sokkal ritkábban előforduló betegség, ám annál veszélyesebb.

Hasznos infók

Felületkialakítás, avagy más néven lencsedesign gyakorlatilag a szemprobléma korrekciója. Minden egyes probléma más-más lencsedesign-t igényel, ezért felületkialakításuk is más, legyen szó egyfókuszú lencséről, multifokális lencséről, személyre szabott lencséről vagy a számítógépes munkavégzéshez készült lencséről.

 

Az alapanyag a lencse meghatározó összetevője. Az alapanyag kiválasztása hatással van az elkészült szemüveg esztétikusságára, vastagságára, súlyára és az ellenálló képességére is. Az üveg lencse előnye a keménysége miatti karcokkal szembeni nagy ellenálló képesség, hátránya hogy könnyen törik és súlya kb. duplája a műanyag lencséknek. A műanyag lencse előnye hogy könnyű (kb. fele olyan súlyú, mint az üveglencse) és nem törékeny, hátránya, hogy felületkezelés nélkül kisebb a karcokkal szembeni ellenálló lépessége.

A felületkezelés a lencse elülső vagy hátsó (esetleg mindkét) oldalára felvitt réteg. Ez hozzáadott értéket képvisel és lehet anti-reflex (tükröződés-csökkentő), szennyeződés-taszító, páramentesítő, UV és napsugárzás ellen védő réteg stb.

A fémkeretek általában kevésbé hangsúlyosak, míg a műanyagok sokkal karakteresebb megjelenést kölcsönöznek. Erősebb dioptriájú rövidlátó szemüveg esetén a műanyag keretek vastagságukkal jobban elfedik a lencse szélvastagságát, tehát spórolhatunk a szemüveglencse vékonyításán. Az eltört fémkeretek a legtöbb esetben forraszthatók, javíthatók, míg a műanyagokat mindenképp cserélni kell.

Fémallergia esetén természetesen először a műanyag keretet ajánlunk, de sokféle változatban kapható ma már allergiát nem okozó nikkelmentes-, vagy titánium szemüvegkeret is. Utóbbiak pehely könnyűek, és rendkívül nehezen törnek. Titán alapanyagú keretek kaphatók flexibilis változatban is, tulajdonságaik révén jobban bírják az erősebb „strapát”, ideális választás gyermekeink számára. A gyártók sokszor vegyítik a szemüvegkereteken belül a két alapanyagot, léteznek fémszárral készített műanyagkeretek, s mostanában nagyon keresettek a fém középrésszel készült vastag műanyag szárú keretek.

Egyre gyakoribbak a félig, vagy teljesen keret nélküli modellek a szemüvegkeret-kínálatban. Sokan gondolják, hogy a szinte láthatatlan, keret nélküli megoldások a legalkalmasabbak számukra, és nem számolnak bizonyos részletekkel, ami esetleg megnehezíti életüket, ha ilyen keretet választanak.

Ezek szemüvegkeretek két féle módon készülnek, damilos és fúrt keretekkel találkozhatunk az üzletekben. Damilos keretek esetében a szemüveglencse szélében mart nútban végigfutó damil szál rögzíti a lencsét a keretbe, míg a fúrt kereteknél maga a lencse tartja a két szárat és az orrnyeregrészt, a fúrási pontokban rögzítve.

A két megoldás közül a damilos keretek „bírják jobban a kiképzést”, fúrt keretet inkább csak akkor érdemes válasszunk, ha reggeltől estig viseljük szemüvegünket, és nem kapkodjuk le azt állandóan. Mindkét változatnál figyelembe kell vegyünk egy fontos szempontot, milyen szélvastagságú lesz szemüveglencsénk. A meglepő az, hogy ezekben az esetekben jobban járnak az erősebb szemüveget viselők, hiszen az alacsonyabb dioptriáknál, amennyiben a szélvastagság a fúrási pontoknál, vagy a damil keret szélénél nem éri el a kb. 2 mm-t, érdemes felvastagítani a lencsét, hogy hosszabb távon is biztonsággal működjön.

Egy jó minőségű napszemüveg tökéletes UV-szűrést biztosít, az arc vonalához simul, ezáltal pedig szinte teljes védelmet nyújt legerősebb napsütésben is. A napszemüvegeken az UV 400 jelzés jelöli a 100%-os UV védelmet, de célszerű beméretni napszemüvegét speciális mérőműszeren.

Vízparton fokozottan érvényesül a napsugarak károsító hatása, és a szakemberek véleménye szerint még akkor is viselni kell a napszemüveget, amikor éppen nincs direkt napfény, tehát borús az idő. A déli órákban érdemes kerülni a napot, s bár sokak csak divatos kiegészítőként tekintenek a napszemüvegre szerepe elengedhetetlen látásunk megóvásában.

A nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Rövid- és hosszú távú roncsolódások lehetnek: retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, katarakták és kúszóhályog (pterygium). Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek, ezért szüleiknek ügyelni kell arra, hogy viseljenek napszemüveget főleg azokon a helyeken, ahol erős az UV sugárzás; például a strandon, vízben, sőt, havas tájon, mivel ott fokozott veszélyt jelent a visszaverődés.

Az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. Három típusa van: UV-A, UV-B, UV-C.

UV-A (315–400 nm): a földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő.

UV-B (280–315 nm): a Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin-képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t (a DNS-molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin-bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.

UV-C (100–280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

Írjon nekünk

x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről